به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت پایانه هاي نفتی ایران و به نقل از فایننشیال تایمز، آمریکا با افزایش فشار دولت دونالد ترامپ علیه ایران، سرگرم لابی با واردکنندگان نفت مانند هند، چین، ژاپن برای اقدام آنها به پایان دادن خرید نفت از ایران است. با این حال واشنگتن احتمال اعطای معافیت به کشورهای مصرفکنندهای که مایل به ادامه خرید نفت ایران هستند را مطرح کرده است.
یک تحلیلگر اقتصادی ایرانی که مایل نبود نامش برده شود، به فایننشیال تایمز گفت: اگر چین نفت ایران را خریداری کند ما میتوانیم در برابر آمریکا ایستادگی کنیم. چین تنها کشوری است که میتواند به آمریکا نه بگوید.
طبق آمار شرکت کپلر، چین، هند، ژاپن و کره جنوبی ۶۵ درصد از ۲.۷ میلیون بشکه در روز نفتی که ایران در ماه مه صادر کرد را خریداری کردند. نفت ایران همچنین به کشورهایی در اروپا، ترکیه و سایر نقاط در خاورمیانه صادر شد.
با این حال مطبوعات داخلی ماه جاری گزارش کردند شرکت ملی نفت انتظار دارد صادراتش امسال به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کند. مقامات ایرانی کاهش صادرات به میزان حداقل یک میلیون بشکه در روز را پیشبینی میکنند در حالی که برخی از تحلیلگران حتی افت صادرات به میزان بیش از دو میلیون بشکه در روز را پیشبینی کرده اند.
به نشانه تسلیم در برابر فشارهای آمریکا، کره جنوبی، ژاپن و هند آمادگی خود برای کاهش واردات از ایران را اعلام کرده اند اما همزمان سرگرم مذاکره برای دریافت معافیت از واشنگتن هستند. با این حال احتمال بیشتری وجود دارد که چین در برابر هرگونه درخواست آمریکا برای توقف دریافت نفت از ایران اعتراض کند.
یک سخنگوی وزارت خارجه چین اظهار کرد: تحریمهای یک جانبه علیه ایران بایستی متوقف شوند، زیرا اثرات منفی دارد و این کشور همچنان به حمایت از برجام ادامه میدهد.
مقامات ایرانی امیدوار هستند که دینامیکهای عرضه جهانی و نگرانی ترامپ نسبت به تاثیر افزایش قیمت نفت روی مصرفکنندگان آمریکایی دست آنها را قویتر کند، حتی اگر عربستان سعودی و متحدانش وعده افزایش تولید به میزان دو میلیون بشکه در روز را داده باشند.
حسین کاظمپور اردبیلی نماینده ایران در اوپک اظهار کرده که بازار نمیتواند افت چشمگیر صادرات نفت ایران را تاب بیاورد. وی در اظهاراتی خطاب به ترامپ گفت: شما اسیر توانمندیهای تولید عربستان سعودی و روسیه خواهید بود و آنها قادر نیستند کار چندانی انجام دهند.
روسیه که نفت ایران را وارد میکند ممکن است، نفوذ قابل توجهی داشته باشد. مسکو ایده قرارداد تهاتر کالا در برابر نفت برای تجارت نفت ایران را مطرح کرده و تهران هفته پیش از پتانسیل سرمایهگذاری شرکتهای روسی به ارزش ۵۰ میلیارد دلار در بخش نفت و گاز این کشور تمجید کرد.
نفت منبع اصلی ارزآوری ایران است و زمانی که دولت اوباما ایران را در سال ۲۰۱۲ هدف تحریم قرار داد این کشور را با مشکلات عدیدهای مواجه ساخت با این حال ایران پس از اجرای برجام در سال ۲۰۱۶ از تحریمها خارج شد.
اما این تنها ایران نیست که نگران تاثیر تحریمهاست. تحریمها مشکلاتی را برای کشورهای مصرفکننده ایجاد کرده است. زمانی که دولت اوباما ایران را تحریم کرد خریداران آسیایی به وارداتشان ادامه دادند، اما سطح خرید آنها کاهش داشت.
وزارت انرژی کره جنوبی در بیانیهای اعلام کرد: ما در حال ادامه مذاکره با آمریکا برای دریافت معافیت به منظور به حداقل رساندن تاثیر منفی بازگشت مجدد تحریمهای واشنگتن و توقف خرید نفت ایران بر صنایع مربوط هستیم.
یک مقام وزارت نفت هند نیز اعلام کرد دهلینو بر تمایل بر کاهش واردات از ایران تاکید کرده، اما همزمان خواستار دریافت معافیت است. هند امیدوار است که تمایل دولت ترامپ برای اینکه هند نقش بزرگتری در امنیت منطقهای آسیا داشته باشد به نفع این کشور تمام شود.
واشنگتن هفته جاری درخواست انگلیس، فرانسه و آلمان برای معافیت شرکتهای اروپایی از تحریمهای آمریکا علیه ایران را رد کرد.
مدیران صنعت انرژی میگویند اگرچه تهران ممکن است از تمایل دولتها برای ادامه تجارت با ایران اندکی آسودگی خاطر پیدا کند اما پالایشگاههایی که به صنایع بانکداری، بیمه و کشتیرانی جهانی متکی هستند، نگران ماندهاند.
حتی بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران گفته است مذاکرات با دولتهای اروپایی برای حفظ برجام و اطمینان از تداوم صادرات رضایت بخش نبوده است.
یک منبع در یک پالایشگاه مستقل چینی اظهار کرد با وجود ابهامات زیادی که پیرامون مبادلات دلاری وجود دارد، دشوار بتوان تصور کرد که میزان واردات از ایران کاهش چشمگیری پیدا نمیکند.