به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت پایانه های نفتی ایران، در بهمنماه 1361 خبرگزاریهای جهان از تقاضای عراق از فرانسویها مبنی بر دریافت هواپیماهای دریایی «سوپراتاندارد» خبر دادند. «سوپراتاندارد»ها هواپیمای مناسب عملیاتهای هوا به دریا و دارای سرعتی معادل 1200 کیلومتر در ساعت هستند.سوپراتاندارد قادر به طی مسافت 7200 کیلومتری در عملیات بوده و با توجه به تجهیز آن به رادارهای مخصوص چند کاره، قادر به ردیابی و شلیک به کشتیها فاصله 130 کیلومتری هستند. بنابراین، این هواپیما برای حمله و انهدام هدف نیاز به نزدیکشدن به آن را ندارد.
چند ماه بعد از پخش خبر فوق، خبرگزاریها خبر موافقت فرانسه را نسبت به تحویل پنج فروند جنگنده سوپراتاندارد مجهز به موشکهای «اگزوسه» به عراق اعلام کردند، (البته بعدها تحویل پنج فروند سوپراتاندارد تغییر یافت)، همزمان جنگ رسانهای خبرگزاریهای غربی و عراقیها آغاز شد. آنها در تبلیغات خود اعلام میکردند که «عملکرد هواپیماهای سوپراتاندارد و موشکهای اگزوسه مناسب بوده و کارآیی خود را در جنگ «فالکلند» به اثبات رساندهاند» و یا «دفاع ضدهوایی ایران در مقابله با هواپیماهای سوپراتاندارد ناتوان است» و اینکه «سوپراتانداردهای فرانسوی برای منهدمکردن جزیره خارک به عراق تحویل داده میشود». «چندی بعد رسانههای جهان خبر از تحویل هواپیماهای «میراژ اف_1» با توانایی شلیک موشک اگزوسه به عراق تا پایان سال مسیحی را دادند». همچنین در همان ایام خبر تقاضای دولت عراق از فرانسه جهت افزایش تعداد موشکهای اگزوسه (دریافتی در هرماه) به دو برابر پخش شد.
این هجمه تبلیغاتی توسط خبرگزاریهای آلمان غربی، شبکه خبری بی.بی.سی و ... و رادیوهای رژیم صهیونیستی، عراق، سوئیس، آمریکا و ... روزنامههای «والاستریت ژورنال»، «لسآنجلس تایمز»، «کریستین ساینس مانیتور» و ... انجام میشد.
البته فرمایشهای امیدبخش رهبر کبیر انقلاب اسلامی، ایمان قوی، سد آتش مستحکم پدافند هوایی در خارک، استقرار سامانههای پدافند هوایی بر روی کشتیها، انهدام چندین فروند هواپیمای میراژ، ابتکار عمل ساخت گویهای فلزی و استفاده از کشتیهای غرق شده برای انحراف موشکهای اگزوسه در اطراف جزیره خارک و سایر اقدامهای انجام شده در کم اثر ساختن جنگ روانی دشمن در ارتباط با سوپراتاندارد کاملا موثر بود، بهگونهای که شعار کودکان ایرانی این بود که «سوپراتاندارد را دود هوا میکنیم...».
پس از شکست برنامه فوق، روزنامه فرانسوی «لیبراسیون» در گزارشی نوشت: «تحویل سوپراتانداردها به عراق یک سلاح جنگ روانی است، زیرا این هواپیما قادر به انهدام پایانه نفتی خارک نیست و ...» در واقع عراق پیشبینی کرده بود که در کوتاهترین مدت میتواند ایران را از منبع اصلی درآمد نفتی محروم ساخته و با بمباران جزیره خارک و سایر تاسیسات نفتی شریان حیاتی اقتصاد ایران را قطع کند، اما در عمل پیشبینی صدام محقق نشد زیرا نیروی هوایی عراق در نابودی و وارد کردن ضربات اساسی به تاسیسات نفتی ایران در خارک ناتوان بود.
بنا به ادعای عراقیها در شش ماهه اول سال 1364 بیش از 800 پرواز جنگی به قصد انهدام تاسیسات نفتی خارک انجام شد. در همین هنگام (64.5.24) صدام مدعی یکسانشدن جزیره خارک با خاک میشود که با توجه به ادعاهای قبلی صدام در خصوص انهدام کامل جزیره خارک، این مساله از سوی امام امت به سخره گرفته میشود و امام (ره) در این خصوص میفرمایند: «مگر صدام قبلا نگفته بود که جزیره خارک را نابود کرده است؟ چیزی که نابود شده که دیگر نیازی به نابودی مجدد ندارد...». در این میان آنچه که غیرقابل انکار است، عملکرد خوب پدافند هوایی در دفاع جزیره خارک است.
ابتکارهای پدافند هوایی در دفاع از جزیره خارک
یکی از ابتکارهای مؤثر کارکنان پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران در دفاع از جزیره خارک و در طول جنگ که بر اثر مهارت و سطح آموزش بالای آنها حاصل شده بود، انهدام موشکهای رها شده از هواپیماها و بالگردهای عراقی به سمت مناطق و نقاط آسیبپذیر بود. این در حالی بود که ایران در زمان جنگ، سامانههای پدافند هوایی ضد موشک در اختیار نداشت. این ابتکار در مقابل موشکهای عراقی نیز به کار گرفته شد و موفقیتآمیز بود. یکی از فرماندهان پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران در زمان جنگ، در مصاحبه با یکی از نشریات با بیان خاطراتی از این ابتکار، به بالا رفتن هزینهی حمله عراقیها پس از دستیابی پدافند هوایی ایران به آن اشاره میکند.
این ابتکار نه تنها منجر به نابودی موشکهای هوا به سطح اگزوسه عراقی بر فراز خارک شد، بلکه در موارد بسیاری موشکهای «سی _ 601 » نیز طعمه سامانههای پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران در خارک شدند.
در خصوص عملکرد پدافند هوایی، یکی از مسئولان شرکت نفت میگوید:«مناطق عملیاتی و سکوهای شرکت نفت فلات قاره ایران در سالهای جنگ، شاهد بیشترین حملات دشمن بعثی بوده و در خط مقدم جبهه قرار داشته است. در این خصوص بیشترین حملات در مناطق «خارگ» و «بهرگان» انجام شده و پس از آن مناطق «لاوان» و «سیری» نیز آماج حملات دشمن قرار گرفتهاند.
در کنار تولید نفت در این شرکت، وجود امنیت بسیار مهم و حیاتی است و در طی هشت سال جنگ تحمیلی، نقش پدافند هوایی در حفظ امنیت تولید، بسیار تاثیرگذار بوده است. پدافند هوایی در طی این سالها باعث ایجاد آرامش خاطر در همکاران این شرکت در طول هشت سال دفاع مقدس و هماکنون شده است. گرچه تعدادی از همکاران ما و نیروهای پدافند به درجه رفیع شهادت نائل شدند اما این فداکاریها باعث شد تولید نفت در طی سالهای جنگ تحمیلی حتی لحظهای متوقف نشود و آرامش و امنیت حال حاضر کشور مدیون این فداکاریها و رشادتها است. تمامی تأسیسات مهم و حیاتی، از جمله تأسیسات نفتی تحت پوشش پدافند هوایی قرار دارد و شریانهای اقتصاد کشور توسط این نیرو حفاظت میشوند. پدافند هوایی این اطمینان را میدهد که از تاسیسات مهم کشور از جمله تاسیسات نفتی و هستهای جانانه دفاع کند.»
شهدای پدافند هوایی
دفاع جانانه دلیرمردان پدافند در خارک تا سالیان سال زبانزد همگان خواهد بود. در طول سالهای دفاع مقدس، شهدای گرانقدر پدافند هوایی در خارک شاهدان همیشه زنده تاریخ این مرزوبوم بر استقامت چشمان بیدار فرزندان این مرز و بوم در خارک خواهند بود.
روحشان شاد و راهشان پر رهروباد.
منبع: ماهنامه «صف» ارتش