جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ۰۶:۴۷
IOTC
جزئیات ساخت مخازن زیرزمینی پایانه‌های نفتی ایران :

پیشرفت امکان‌سنجی ساخت مخازن زیر زمینی از ٩٠ درصد گذشت

پیشرفت امکان‌سنجی ساخت مخازن زیر زمینی از ٩٠ درصد گذشت

امکان سنجی و انتخاب سایت های مستعد احداث مخازن زیرزمینی در اداره پژوهش و توسعه شرکت پایانه های نفتی ایران به پیشرفت بالای ٩٠ درصد رسید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت پایانه های نفتی ایران، مهدی حسنی، رئیس پژوهش و توسعه شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: مطالعه و بررسی درباره ساخت مخازن زیرزمینی ذخیره سازی نفت خام با هدف امکان افزایش ظرفیت ذخیره سازی و افزایش توان رقابتی و قدرت مانور کشور در چند سال اخیر در این  شرکت آغاز شده است.

وی گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران، نخستین شرکتی است که در وزارت نفت به حوزه ساخت مخازن زیرزمینی ورود کرده است و اکنون در بخش پژوهش و توسعه این شرکت مطالعات امکان سنجی آن در دست اجراست.

حسنی از طرح احداث مخازن زیرزمینی به عنوان یکی از طرح‌های کلان در حوزه صنعت نفت و ذخیره سازی یاد کرد و افزود:  ورود به این حوزه از ضرورت‌های صنعت نفت است.

وی با بیان این نکته که اکنون آمریکا نزدیک به یک میلیارد بشکه ذخایر زیرزمینی دارد که حدود ٨٠٠ میلیون آن نفت خام و ٢٠٠ میلیون هم فرآورده های نفتی است، افزود: کشورهای توسعه یافته به دلیل مسایل زیست محیطی، رعایت الزام‌های پدافند غیرعامل، هزینه های پایین تر ساخت این نوع مخازن در مقایسه با مخازن مرسوم و همچنین امکان ساخت مخازنی با ظرفیت بسیار بالاتر از این نوع مخازن استفاده می کنند.

حسنی همچنین مزایای دیگر ذخیره‌سازی زیر‌زمینی را  ایمنی مناسب در مقابل حوادث طبیعی و حملات  هوایی و اقدامهای تروریستی برشمرد.

وی مخازن کنونی مورد استفاده در شرکت پایانه های نفتی ایران را مخازن فلزی رو سطحی با ظرفیت محدود دانست و افزود: بالاترین ظرفیت مخازن در پایانه نفتی خارک یک میلیون بشکه است، در حالی که در احداث مخازن ذخیره سازی زیرزمینی امکان ساخت مغارهایی با ظرفیت حدود ٢٠ میلیون بشکه در توده سنگ های با شرایط مناسب، ممکن است.

حسنی ادامه داد: اکنون در پروژه احداث مخازن زیرزمینی امکان سنجی و انتخاب سایت‌های برتر برای احداث مخازن زیرزمینی در دستور کار است و با اتمام این فاز از پروژه سایت های مستعد احداث مغارهای زیرزمینی نهایی شده و امکان شروع مطالعات پایه و طراحی این نوع مخازن آغاز خواهد شد.

حسنی درباره مراحل اجرایی پروژه احداث مخازن زیرزمینی افزود:  مهم‌ترین پارامتر در احداث مغار¬های سنگی بدون پوشش جهت ذخیره‌سازی نفت خام، انتخاب مکان مناسبی است که همه الزامهای مورد نیاز طراحی از نظر پایداری سازه، وضعیت تنش¬ها، امکان آب‌بندی سازه، شرایط مطلوب آب زیرزمینی و ... در آن لحاظ شده باشد.

به گفته وی،  منطقه مورد مطالعه برای ساخت مغارسنگی به منظور  ذخیره‌سازی نفت خام، از نظر جغرافیایی در جنوبی‌ترین بخش ایران و در شمال سواحل دریای عمان و خلیج‌فارس و با مساحت ٥٦٠ هزار کیلومترمربع است که ابعاد منطقه مورد بررسی، نواری به مسافت ٢٨٠٠ کیلومتر از استان سیستان و بلوچستان تا استان خوزستان  و در پهنه ای به عرض ٢٠٠ کیلومتر است و از نظر تقسیم ‌بندی‌های سیاسی کشور، بخشهای وسیعی از استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان و بخشهایی از جنوب استان کرمان را شامل می شود.

رییس پژوهش و توسعه شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: در اجرای فاز کنونی پروژه در  چند مرحله بازدیدهای میدانی از این منطقه نخستین گام در انتخاب و شناسایی سایت¬های مستعد با ارزیابی معیارهایی از جمله شرایط زمین شناسی، ویژگ‌های توده سنگهای منطقه، شرایط آب زیرزمینی، شرایط لرزه‌خیزی، عدم مجاورت با مناطق فعال تکتونیکی مانند گسل-های فعال یا گنبد¬های نمکی، محدودیت های محیطی ازجمله محدودیت¬‌های زیست محیطی، ملاحظات پدافندی و رعایت حریم شهرها و معارضان و همچنین شرایط دسترسی سایت ها و ... انجام و چند  سایت دارای شرایط فیزیکی اولیه مناسب انتخاب شد.

وی گفت: پس از رتبه بندی اولیه سایت‌ها و انتخاب سایت‌هایی با ویژگی‌های مطلوب زمین‌شناسی، در مرحله بعدی مطالعات، بررسی های نقشه برداری، زمین شناسی و ژئوفیزیک بر روی هر یک از این سایت‌ها به صورت جداگانه انجام و سایت‌هایی نهایی انتخاب شد.

رییس پژوهش و توسعه شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: با نهایی شدن این مرحله، پیگیری های لازم برای اجرای فازهای بعدی و  انجام مطالعات پایه و طراحی این مخازن در دستور کار قرار خواهد گرفت.

شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران سازمانی است عملیاتی، تخصصی که در حوزه های ذخیره سازی ، اندازه گیری، ارائه خدمات آزمایشگاهی ، عملیات صادرات و واردات نفت خام ، مواد نفتی و میعانات گازی و خدمات دریایی فعالیت می کند.

تعداد بازدید : ۱,۰۸۶
(یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۵) ۱۰:۰۳
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید