یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ۲۳:۳۹
IOTC

خارگ

جزیره خارگ

تاسیسات شرکت  4

جزیره مرجانی خارگ حدود یک میلیون سال پیش در اثرحرکات تحت الارضی بوجود آمده است. این جزیره که حدود 35 کیلومتر از ساحل گناوه فاصله دارد، از نظر تقسیمات کشوری از توابع شهرستان بوشهر است و حدود 8 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض دارد. ارتفاع جزیره از سطح دریا حدود 3 متر و آب و هوای آن مرطوب و بیشتر با بادهای شرجی همراه است. به علت نزدیکی به مناطق نفتخیز، موقعیت خوب دریایی و عمق مناسب برای پهلوگیری نفتکش های عظیم، جزیره خارگ مناسب ترین مکان برای صدور و بارگیری نفت خام تشخیص داده شد و پس از عقد قرارداد با کنسرسیوم نفت، در سال 1337 نخستین اقدامات پروژه ساخت اسکله های بارگیری و مخازن ذخیره سازی نفت خام در آن آغاز گردید و اولین قطره نفت خام در سال 1340 وارد این جزیره شد. پایانه نفتی خارگ تا سال 1378 توسط شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب اداره می شد.


اسـکله شـرقی ( T )

تاسیسات شرکت  5

در دهه 1330 پس از عقد قرارداد با کنسرسیوم نفت و آغاز پروژه های ساخت مخازن ذخیره سازی نفت خام و اسکله های بارگیری، ابتدا اسکله شرقی به شکل L ساخته شد و سپس به شکل ( T ) تکمیل گردید. این اسکله قابلیت پهلودهی هم زمان 6 نفتکش تا ظرفیت 275 هزار تن را دارد.

اسـکله غـربی (آذرپـاد)

تاسیسات شرکت  2


اسکله آذرپاد در غرب جزیره و در دریا با فاصله حدود 1455 متر از ساحل با چهار پهلوگیر ساخته شده است. نفتکش های تا ظرفیت 500 هزار تن از این اسکله برای بارگیری و حمل نفت استفاده می کنند. اسکله آذرپاد مجهز به سیستم کمک ناوبری پیشرفته، سیستم اطفاء حریق خودکار و نیمه خودکار و سیستم چرخشی و گرمایشی سوخت به منظور جلوگیری از لخته شدن است. در حال حاضر این اسکله قابلیت پهلودهی 3 نفتکش با ظرفیتهای 300 هزار تا 500 هزار تن را به طور همزمان دارد.

ذخیره سازی نفت خام

تاسیسات شرکت  3
از ویژگیهای مهم جزیره خارگ که آن را به عنوان محلی ممتاز برای ذخیره سازی و صادرات نفت خام تبدیل کرده، وجود ارتفاعات مناسب برای احداث مخازن نفت خام و همچنین نزدیکی به مناطق نفتخیز جنوب است.
در منطقه عملیاتی خارگ بیش از 40 مخزن ذخیره سازی نفت خام با ظرفیت بالغ بر 20 میلیون بشکه وجود دارد که نفت خام ارسالی از مناطق نفتخیز جنوب که توسط خطوط لوله زیردریایی وارد خارگ می شود را ذخیره سازی می نماید. در این محل ضمن ذخیره سازی، عملیات سنجش و اندازه گیری و تفکیک انواع نفت خام برای صادرات انجام می پذیرد.


آزمایشگاه شیمیایی

تاسیسات شرکت  6
حفظ و کنترل مشخصات کیفی نفت خام در محدوده استاندارهای مدون بین المللی از عوامل بسیار مهم در صیانت از تأسیسات پرارزش زنجیره تولید، فرآورش، انتقال، صدور و پالایش نفت خام و فرآورده های نفتی می باشد و ضرورت دارد با برنامه ریزی مدون و همکاری مستمر بخشهای عملیاتی، کیفیت نفت خام به طور دائم کنترل و تحت نظارت قرار گیرد که این امر توسط آزمایشگاه شیمیایی انجام می شود. در واقع آزمایشگاه کنترل کیفیت در پایانه های نفتی به عنوان یک عامل کلیدی برای راهبری صحیح سیستمهای ارزش گذاری بر محصول صادراتی به حساب می آید. آزمایشگاه شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان مرجعی برای انجام آزمایش های مرتبط در مشخص نمودن ترکیبات مواد نفتی و مشتقات آنها، با بهکارگیری روشهای بین المللی نظیر: ASTM ، IP ، API به عنوان یکی از بازوهای توانمند شرکت پایانه های نفتی در اداره شیمیایی این مجموعه می باشد که در راستای تحقق اهداف کلان شرکت فعالیت می کند. این آزمایشگاه در سال 1343 تأسیس و در سال 1379 بازسازی گردید و مساحت آن بالغ بر 1420 مترمربع می باشد. همچنین این آزمایشگاه با اخذ مجوز و گواهینامه بین المللی ISO/IEC17025 در سطح آزمایشگاههای نفت خام و فرآورده های نفتی و آنالیز آب از مؤسسات بین المللی به عنوان آزمایشگاه مرجع و در زمره آزمایشگاههای ذیصلاح بین المللی ثبت گردیده است.